Poľsko: Zakladateľa elitnej jednotky GROM Slawomira Petelického našli mŕtveho

17.06.2012 Celý región

Varšava 17. júna (TASR) - Legendárneho bývalého veliteľa jednotky osobitného určenia GROM poľských ozbrojených síl Slawomira Petelického našli mŕtveho so strelným zranením hlavy. Informovali o tom dnes poľské médiá.

Varšavská prokurátorka Katarzyna Calowová-Jaszewská uviedla, že telo 65-ročného Petelického našli v sobotu v jeho garáži. Pri jeho tele ležala zbraň. Okolnosti jeho úmrtia odhalí až pitva a ďalšie vyšetrovanie.

Petelicki, ktorý bol čestným členom amerických Zelených baretov a laureátom viacerých poľských i amerických vyznamenaní, zakladal GROM v roku 1990 a bol jeho prvým veliteľom. Počas komunistického režimu pracoval pre tajnú službu.

GROM - jednotka podobná americkým oddielom Delta Force alebo britským SAS - úzko spolupracovala v Iraku s americkou armádou a v roku 2004 sa pričinila o eliminovanie stúpencov režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Ako napísala agentúra AP, GROM sa zúčastnil aj na Američanmi vedenej misii na Haiti v roku 1994. V roku 1997 príslušníci GROM zadržali Slavka Dokmanoviča, srbského generála podozrivého z vojnových zločinov, hľadaného v súvislosti s vraždou 260 Chorvátov vo Vukovare.
 

Vyberte región